Skip to main content
Novosti

Željko Lacković: Hrvatska kakvu želimo ne postoji, Nizozemsku za uzor!!!

By 17/05/2017No Comments

Jedan od spominjanih nezavisnih saborskih zastupnika čijim se imenom barata kao potencijalnim budućim korektivima dosadašnjih vlasti, gradonačelnik je Đurđevca, diplomirani pravnik Željko Lacković. Nakon isticanja mandata na čelu podravskog gradića trenutno je u procesu kandidiranja za župana i kao saborski zastupnik u nekima od budućih križaljki po pitanju vlasti. Popričali smo ukratko o njegovom političkom danas i sutra.

* Vi ste diplomirali pravo i položili stručni, vodili uspješno odvjetničke urede u Zagrebu i Đurđevcu. Odakle interes za politiku? Je li potreba napraviti nešto bolje u društvu kao najčešća krilatica većine političara ili je doprinos kroz funkciju političara vođen drugačijim povodima?

Samo uspješni poduzetnici mogu uspješno voditi i lokalnu samoupravu. Materijalna neovisnost bitna je i koliko politička, a kada grad vodite bez bilo kakve naknade tada povjerenje građana i podrška za projekte nije upitna.

* Kao nezavisni kandidat uspjeli ste u malom gradiću poput Đurđevca pogurnuti stvari u pozitivnom smjeru za razliku od dotadašnje letargije prisutne na klasičnim pozicijama HDZ – SDP. Koje je politički program koji zastupate na toj funkciji?

Iskreno sam stranački neopredijeljen i ideološki neopterećen, ne gajim negativne emocije prema strankama, a mogu surađivati sa svima, a isključivi politički cilj mi je efikasnost i pragmatičnost u interesu zajednice.

* Pokrenuli ste lokalnu zajednicu u mnoštvo pozitivnih smjerova, imate potporu kao ozbiljna politička opcija na tom nivou. Baza Vašeg djelovanja je ekonomska i briga za samoodrživost projekata kako ste govorili u nekim javnim istupima. Tko je tim stručnjaka s kojima surađujete i savjetnika oko Vašeg rada i provođenja ideja?

Unatoč 25 godina demokracije gotovo svi zaziru od izvanstranačkog političkog angažmana, ali moj dugogodišnji poslovni angažman omogućuje mi korištenje usluga niza specifičnih znanja i vještina pojedinaca s kojima sam imao prilike raditi.

* Je li Vaš put kao Nezavisne liste zapravo jedini trenutno opcionalni put prilagodljiv za cijelu Hrvatsku i na nacionalnoj razini s obzirom da se na relaciji HDZ – SDP stalno vrte u krug slični termini i nimalo praktično efikasni politički programi? Bili ste na izbornoj listi Milana Bandića. Recite o tom populističkom detalju u smislu političkog napredovanja – koji je dogovor između Vas i gdina Bandića jer ste uslijed tog političkog aranžmana zapravo završili u Saboru?

Smatram da kada bi političke stranke uvele veći stupanj demokratičnosti u svoje redove ne bi ni bilo potrebe za nezavisnim opcijama. Nakon izbora u suradnji s partnerima napravit ću nacionalnu platformu koja će biti rukovođena pragmatizmom i s ciljem osiguravanja stabilnosti svake buduće vlade. Iako me znala cijela politička scena, stranačka i neovisna, nitko mi nije pružio ruku da udružimo snage radi ulaska u Sabor osim gospodina Bandića. Željeli smo dva mandata, a taj jedan orginarno pripada meni po osnovu preferencijalnih glasova.

* S Vašim se prezimenom kalkuliralo u određenim napisima po medijima kao s osobom koja u budućnosti može računati na poziciju Ministra Pravosuđa. Koje su zaprvo Vaše političke ambicije i program napretka?

Medijski politički spin o ministarskoj poziciji plasiran je radi urušavanja moje vjerodostojnosti. To nije istina iako se osjećam dovoljno stručnim i sposobnim za preuzimanje bilo koje dužnosti nakon 15 godina provedenih u poduzetništvu. Bit ću prvi nezavisni župan u RH i to će biti dokaz moje vjerodostojnosti. Župan je i politički i regionalno vrlo bitna funkcija. Preokrenut ću županiju i pokazati kako je moguće stvoriti i unutar hrvatske granice prosperitetnu sredinu.

* Primijetili smo mnoštvo sponzoriranih oglasa na društvenim mrežama i preko Googlea koji Vas promoviraju kao nezavisnog kandidata i pokazuju Vašu svjesnost prema novom vidu marketinga. Tko Vam vodi PR prema medijima i kako se snalazite na društvenim mrežama kao vidom novog direktnog komuniciranja s javnosti?

Snalazimo se sami u krugu prijatelja, a ozbiljni PR ne shvaćamo ozbiljno. Tražimo snagu i prednost u kreativnosti.

* A trenutna kandidatura za Župana Koprivničko križevačke županija? Racionalan je slijed i stupnjevanje političkog napretka da od gradonačelnika postajete župan a kasnije se uspinjete u političkoj karijeri, no koja je Vaša vizija i program vezano za tu funkciju? Koji su Vaši najočitiji oponenti u županiji trenutno? Među kandidatima smo pročitali imena dosadašnjeg Župana Korena i lokalnog medijskog HDZ kadra Švace…u kakvim ste odnosima s dotičnima jer smo čitali neke vrlo kritičke misli prema njihovom radu i koje su Vaši osvrti na njihovo djelovanja?

Župan zapravo nitko ne želi biti, a osim primati plaću župana. Protukandidati nemaju nikakvu viziju ni ambiciju razvoja županije, a niti su kao osobe u dosadašnjem životu imali potrebu pomagati drugima.

* A što se tiče saborske funkcije? Koliko ste zadovoljni učinjenim dosad i mogućnošću pomaka iz saborskih klupa ili ste kao pojedinac ne pretjerano moćni raditi pomake? 

Jedini od 151 zastupnika i 165 političkih stranaka tražio sam zamrzavanje imovine gospodina Todorića u Agrokoru. Iako dio većine to je bio moj uvjet podrške ministru Mariću kada se zapravo glasovalo o opstojnosti Vlade. Zadnjih tjedan dana govore u prilog da je moguće djelovati i kao pojedinac u Saboru.

* Koja Vam je od dosadašnjih i aktualnih političkih opcija i snaga u u Saboru najbliža? Vlast, opozicija, nezavisni? Imali ste neke žučne rasprave s gospodom s vlasti. Recite je li Sabor na TV-u i prepucavanje pred kamerama samo teatar za gledatelje jer nam mnogi sudionici i svjedoci rasprava govore kako se poslije takvih sukoba često iza zatvorenih vrata isti smiju, rukuju, ručaju, piju zajedno…

Sabor je zapravo jedan veliki razred sa svim likovima iz lepeze jedne školske generacije. Najbliža opcija mi je ŽIVI ZID radi otvorenosti nastupa i pogađanja suštine problema, ali imam problem jer su antisistemska stranka i kao takvi ne mogu participirati u vlasti s onima koje žestoko kritiziraju. Na taj način ne mogu niti utjecati na promjene. Saborski zastupnici se korektno odnose jedni prema drugima izvan rasprave i potpuno normalno se međusobno ophode.

* Kako komentirate stav države i vladajuće stranke u slučaju Agrokor? Koliko se neetičnosti prikazalo s obzirom na dvostruke kriterije prema tajkunu i malim gospodarstvenicima i njihovim dugovima prema državi – u smislu poreza i njihovih kooperanata?

Agrokor je problem koji su stvarale sve stranke i koji će završiti totalnim preustrojem uz znatne štete za sve dobavljače. Pokrenuo sam inicijativu i pismeno dao prijedlog Vladi kako putem HBOR kredita s 0% kamata riješit probleme likvidnosti dobavljača, a gubitke u poslovanju s Agrokorom u prehrambenoj industriji i OPG-ovima priznati kao porezne obveznice, slično poput olakšica bankama na ime otpisa potraživanja.

* U kojem smjeru treba Hrvatsku profilirati ne bi li se smanjila nezaposlenost  iskoristili najbolje najočitiji nacionalni prirodni resursi – turizam, kultura, sport? Imate li i neki naconalni plan i viziju puta kojim bi trebalo Hrvatsku profilirati i je li moguće istrijebiti sustav pogodovanja, političkih interesa, zakulisnih igara, klijentelizma ili je to usađeno duboko u (a)moralnom kodeksu naroda ovih terena? 

Hrvatska u svom svjetonazorskom ustroju treba biti slična Nizozemskoj, a isto vrijedi i za unutarnji gospodarski ustroj, te sustav vrijednosti. Trenutno ne znamo cijeniti vrijednosti onoga što imamo, a težimo onome što je nebitno i od čega osviještena civilizacija bježi, a mi se iz tih razloga iseljavamo. Filozofija slobode, jednakosti i jednakopravnosti treba biti usađena u mladim ljudima. Nabrojani problemi samo su posljedica neuređenosti temeljnih struktura društva od školstva do pravosuđa.

* Je li moguće od Hrvatske napraviti ekonomski pozitivnu zemlju bez političkih skandala s jakom vlasti i opozicijom, bez 200 000 nezaposlenih, odliva mladih u inozemstvo i slično?

Hrvatska kakvu želimo ne postoji u stvarnosti iako ju svi jasno vidimo i osjećamo. Za promjenu potrebni su jasni i dugoročni ciljevi, te odlučnost i radost na uspjehu ne nas kao pojedinaca nego onog prvog do nas.

Intervju DOP Magazin

Nezavisna politička platforma Nezavisni
od sada je dostupna na novoj web-stranici

NEZAVISNI.HR

This will close in 0 seconds